Projekty

1. Projekt – “Klimatyczna klasa”

Klasa 2 a bierze udział w projekcie “Klimatyczna Klasa” organizowanym przez Fundacje Uniwersytet Dzieci. Koordynatorami projektu w naszej szkole są nauczyciele  mgr  Piotr Homa i mgr Elżbieta Burek. W ramach projektu dzieci poznają odpowiedź na następujące pytania: Jak wyglądałoby życie na Ziemi bez drzew? Jak w prosty sposób sprawdzić, czy powietrze, którym oddychamy, jest czyste? Dlaczego powstają silne wiatry i jakie skutki mogą wywołać? 
 

2. Projekt KIDS
 

W ramach zajęć świetlicowych w szkole realizowany jest już kolejny rok Program KIDS. Jest to międzynarodowy projekt edukacyjny organizowany przez International Diabetes Federation, firmę Sanofi , pod patronatem MEN i Prezydenta Miasta Rzeszowa i Kuratorium Oświaty w Rzeszowie. Program prowadzi Monika Czopik. Projekt dotyczy szeroko pojętej profilaktyki i walki z cukrzycą wśród dzieci i młodzieży. Na zajęciach uczniowie dowiadują się o znaczeniu aktywności fizycznej dla prawidłowego rozwoju, o znaczeniu prawidłowej diety, uczą się jak komponować zdrowe posiłki ale również uczą się postaw tolerancji wobec kolegów chorych na cukrzycę.

          W kwietniu uczniowie szkoły brali udział w kolejnym Szkolnym Tygodniu Zdrowia. W ramach zajęć świetlicowych uzupełnieniem warsztatów był cykl zajęć w ramach programu KIDS. Klasy pierwsze uczestniczyły w zajęciach nt. profilaktyki cukrzycy. Lekcje miały charakter warsztatowy, uczniowie dowiedzieli się co to jest cukrzyca ( typ 1 i 2), poznali rozpowszechnione mity nt. choroby, nauczyciel opowiedział co należy wiedzieć o niskim  i wysokim poziomie cukru, dzieci poznały trudne słowa hipoglikemia i hiperglikemia. Uczyli się jak udzielić w prosty sposób pomocy osobie chorej na cukrzycę. Profilaktyka cukrzycy jest najważniejszym zadaniem jakie mają spełniać takie zajęcia dlatego wiele czasu poświęcono uświadomieniu uczniom jak ważne jest uprawianie sportu  i zbilansowana dieta. Dzieci kosztowały zamienniki cukru- miód, syrop klonowy, ksylitol, stewię, brązowy cukier, syrop z agawy. Nauczyli się przyrządzać smaczny, zdrowy deser na bazie nasion chia, mleka migdałowego i truskawek. Wspólna degustacja posiłku była  ciekawym elementem zajęć. Nauczyciel położył również nacisk na postawę tolerancji jaką powinni się wykazać uczniowie w przypadku gdy kolega czy ktoś obcy jest chory, zajęcia miały na celu zwrócenie dzieciom uwagi na to, że możemy zawsze pomagać i warto to robić.